Doç. Dr. Hasan Karadağ CHP’den aday adaylığını açıkladı

Doç. Dr. Hasan Karadağ CHP’den aday adaylığını açıkladı

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hasan Karadağ, Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekilliği için aday adaylığını açıkladı.

 

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hasan Karadağ

 

Otuzdört yıllık hekimlik yaşamım boyunca; hekimlik, yöneticilik ve değişik kamu kurumlarında yaptığım bilimsel danışmanlık hizmetlerimden edindiğim tecrübenin, sağlık sisteminin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunacağımı düşünerek, sağlık politikaları, sağlığın finansmanı ve politik psikoloji konularında ülkeme katkı sunmak istiyorum.

 

2003 yılında başlayan “sağlıkta dönüşüm” programı ile birlikte, sağlık sistemi esas olarak tedavi edici hizmetler üzerine yapılandırılmıştır. Birinci basamak hizmetlerinin yürütülmesinde ana unsur olarak tanımlanan “aile hekimliği” sistemi ağırlıklı olarak tedavi edici hizmetleri vermeye zorlanmıştır. Sistemin verimliliği nicel parametreler ile değerlendirilerek, verilen sağlık hizmetlerinin nitel değeri azaltılarak özel sektörün kar odaklı kurumlarına ciddi bir kaynak aktarımı sağlanmıştır. Kişi başı hekime başvurma sayısı OECD ortalamalarının üstüne çıkmasına karşın. Sağlık göstergeleri en olumsuz ülke,  kişinin aldığı hizmetten memnuniyeti azalmış, mükerrer başvurular ve komplikasyonlar artmıştır. Türkiye de “sağlıkta dönüşüm” programının hayata geçirilmesinden bu yana sağlık harcamaları 10-15 kat artmış, hizmetin verimliliğinde aynı oranda iyileşme olmamıştır. 2000’li yılların ortalarında Sosyal Güvenlik Kurumunun  özel kurumlara tedavi edici bütçesinin % 7-8’ini aktarırken, günümüzde bu oran % 25’i geçmektedir. Son yıllarda “şehir hastaneleri” ise sağlığın finansman dengelerini bozan bir boyuta gelmiştir. Sonuç olarak “sağlıkta dönüşüm” programı çökmüş, vatandaşlar uygun bir hizmet alamaz duruma gelmiş, parası olanın özel kurumlarda hizmet alması teşvik edilmiştir. Sağlığın finansmanında oluşan durum yeni tedavi ve iyileştirici nitelikteki malzemelerin ülkemize gelmesini engellemektedir. ABD/AB ülkelerinde ilk kez ruhsatlandırılan ilaç ve tıbbi malzemelerin ancak onda biri ülkemize gelmektedir.

 

Sağlık yerine başka bir şeyin ikame edilemediği bir hizmettir. Sağlığı korumanın en önemli adımlarından biri sağlık okur yazarlığı olup, ülkemizde bu ilkokul 2-3. sınıf düzeyindedir. Sağlık okur yazarlığının geliştirileceği bir programla birlikte, birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi, ikinci ve üçüncü basamak tedavilerin nitelik açısında geliştirecek “sağlıkta yeniden reorganizasyon” bir programa ihtiyaç vardır. 

 

GENELBİLGİLER:

 

Doğum Tarihi: 05.03.1963, Pazarcık, Maraş (Gaziantep)

Medeni Durum: Evli, 2 çocuklu

Mobil Tel: 0533 350 0912

e-mail: karadagh@gmail.com