Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Esen Savaş yoğun bakımda...

Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Esen Savaş yoğun bakımda...

Haluk Savaş vefat ettiğinde eşi Dr. Esen Savaş şunları yazmıştı, “Elim birine değsin, Isıtayım üşüdüyse Boşa gitmesin son sıcaklığım” bölümü ile yaşadım, herkese iyilik yapmaya çalışan, melek kalpli evliliğimi kaybettim.

 

Üç yıl önce hayatını kaybeden KHK’lıların hukuk mücadelesinin efsane isimlerinden Prof. Dr. Haluk Savaş’ın eşi Doç. Dr. Esen Savaş’ın yoğun bakımda olduğu öğrenildi. İç hastalıkları uzmanı olan Esen Savaş’ın yakınları, sevenlerinden dua istedi. Esen Savaş’ın yaklaşık 10 gündür hastanede olduğu belirtiliyor.

 

 

 

Gaziantep Üniversitesi’nden KHK ile görevinden ihraç edildikten sonra beraat etmesine rağmen uzun süre pasaport verilmemesi nedeniyle yurt dışında kanser tedavisi olamayan Prof. Dr. Haluk Savaş, vefat etti.

Uzun süredir hem KHK’lıların hakları için hem de kanser ile mücadele eden Prof. Dr. Haluk Savaş, yaşam mücadelesini kaybetti.

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nde akademisyen iken iki yıl önce KHK ile ihraç edilen ve pasaportuna tahkik koyulan Prof. Dr. Haluk Savaş, kanser tedavisi görüyordu. Bu sabah hastaneye kaldırılan Prof. Dr. Savaş, öğleden sonra hayatını kaybetti. Yurtdışı yasağı kalkmasına rağmen KHK’lı olduğu gerekçesiyle pasaportu elinden alınan Prof. Savaş, aynı zamanda KHK TV’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyordu.

 

Prof. Dr. Haluk Savaş, Gaziantep Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyken 15 Temmuz’un ardından 2016 yılında KHK’yle ihraç edildi. Daha sonra cezaevine giren Savaş’a burada kanser teşhisi konuldu. Ameliyat olan Haluk Savaş, daha sonra yurt dışında tedavi edilmek istendi ancak ülkeden çıkışına izin verilmedi. Kamuoyunda tepki çekilen uygulamanın ardından Savaş adına kampanyalar başlatıldı. Bunun üzerine Savaş’ın yurt dışına çıkışına izin verildi.

 

Prof. Dr. Haluk Savaş Türkiye’de yaşanan KHK zulmüne karşı mücadelenin de sembol isimlerinden birisiydi. Savaş aynı zamanda KHK’lıların mağduriyetlerini anlatan KHK TV Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütüyordu.

 

 

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Haluk Savaş ölümünün 1. yılında 30 Haziran 2021 saat 17:00 de Adana Kabasakal mezarlığında mezarı başında anılacaktır.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Haluk Savaş 30 Haziran 2020 tarihinde uzun süredir tedavi gördüğü kansere yenik düşmüştü.

 

Eşi Doç. Dr. Esen Savaş:’’ Vefatının  1. yılında 30 Haziran’da eşim Haluk Savaş’ı Adana’da anıyoruz. Sadece sevenlerini bekleriz...

 

“Ölüm âsûde bahâr ülkesidir bir rinde;

Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.

Ve serin serviler altında kalan kabrinde

Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter.”

 

 

Doç. Dr. Esen Savaş: Hayatta başarı ve mutluluk için her şeyden önce iç dünyamızı yönetmeyi öğrenmemiz gerekiyor. İçinizdeki dünyayı yönetemezsek, dışımızdaki dünyayı hiç yönetemeyiz.

 

“İyi doğmuşsun, iyi ki tanımışım seni, iyi ki hayatıma dokunmuşsun, kalbimde sonsuza dek yaşayacaksın” Benim gibi bunları içinden geçiren ve dualar eden binlerce insan bıraktın ardında...

 

PROF. DR. HALUK SAVAŞ KİMDİR?

 

Prof. Dr. Haluk Savaş, 1966 Adana doğumludur. Orta öğrenimini 1984’de Adana Anadolu Lisesi’nde tamamlamış ve 1991’de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce Eğitim) mezun olmuştur. 1997’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Psikiyatri/Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldu.

 

1999’da Marmara Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde, Sosyoloji-Antropoloji alanında “Kültür-Psikiyatri İlişkisi” bitirme teziyle yüksek lisans derecesi aldı.

 

İş Hayatı

 

1991-1992 Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde mecburi hizmetini yaptı.

1992-2000 Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde çalıştı.

2000-2016 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1992-1997 araştırma görevlisi Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi,

1997-2000 yılında uzman doktor Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi

2003-2008 Doçent Doktor Gaziantep Üniversitesi

2008-2016 Profesör Doktor Gaziantep Üniversitesi

2011-2018 arası Gaziantep’te özel muayenehane işletti.

2018 Ekim’inden itibaren Adana’ya taşındı ve muayenehanesini de Adana’da işletmeye başladı.

 

Yöneticilik Görevleri

 

2004-2005 Hastane Başhekim Yardımcısı,

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 2004-2007

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul Üyeliği 2005-2008

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakülte Kurulu Üyesi olarak seçilerek görev yaptı 2005-2008 Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi seçilerek görev yaptı 2005-2011 Anabilim Dalı Başkanı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD 2005-2011

2000-2015 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Duygudurum Bozuklukları Birimi Yöneticisi 2010- 2015 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ruh Sağlığını Destekleme ve Koruma Birimi Yöneticisi

2004-2007 Türkiye Psikiyatri Derneği Gaziantep Şubesi Kurucu Başkanı

Psikofarmakoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımlılık Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği

Psikofarmakoloji Derneği Uluslararası Temsilcisi

Psikofarmakoloji Derneği Mizaç Bozuklukları Çalışma Birimi Koordinatörü

Journal of Mood Disorders Başeditörü

150’den fazla üyesi bulunan Psikofarmakoloji e-grubunun yöneticisi

2005- World Journal of Psychiatry Yayın Kurulu Üyesi

4000’den fazla üyesi bulunan Psikiyatri meslek e-grubunun yöneticilerinden birisi

Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi’nde çok kez Düzenleme Kurulu Üyesi

Türkiye Psikiyatri Derneği Gaziantep Şube Başkanı 2016-2018

 

Yayın ve sunumlar

 

• 80 uluslararası ve 80 ulusal akademik makalesi ile toplamda (160 civarı) en çok yayını olan Türk psikiyatristidir.

• Etki faktörü (yayınlarına yapılan atıf; 4300) en fazla olan 3. Türk psikiyatristidir.

• Hasta eğitimi ile ilgili yayınlanmış 7 kitapçığın yazarıdır.

• Meslekdaşlarına yönelik olarak hazırlanmış 4 kitapçığın yazarıdır.

• Çok sayıda bilimsel kitapta bölüm yazarıdır.

• Yaklaşık 30 kadar yabancı, 20 kadar yerli ve toplam yaklaşık 50 kadar dergide hakemlik yapmıstır.

• “Bipolar Bozukluğu Tedavi etmek Kişilerarası ve Sosyal Ritim Terapisi Rehberi” isminde tercüme editörlüğünü yaptığı bir kitap vardır.

• Ulusal ve uluslararası toplantılarda 100’den fazla akademik sunum yapmıştır.

• Düzenli olarak yurt içinde tüm coğrafi bölgelerde seri mesleki eğitim kursları vermekte ve ulusal ve uluslararası kongrelerde konuşmacı olmaktadır.

 

Nesrin Tuncel

 

Müvekkilim,Psikiyatrist Prof.Dr.Haluk Savaş 15 Temmuz Darbesinden sonra ,önce KHK ile Gaziantep Üniversitesi’nden ihraç edildi. Gözaltına alındı ,uzun gözaltı sürecinde  sorguda bir bardak su bile rica minnetle verildi. Öz güveni kırılmak,aşağılanmak istendi,  tutuklandı. FETÖ’cü diye dava açıldı.Dosyadaki tek delil 25 yıl önce Samanyolu tv’de kitaplık isimli proğramda Çalıkuşu romanını tanıtmaktı...Cezaevinde pankreans kanseri oldu , büyük bir mücadele ile tedavi için ihraç edildiği hastaneye  yatırıldığında ,hasta yatağına kelepçelendi...Tahliye oldu,beraat etti,yurt dışı çıkış yasağı kondu,pasaportu iptal edildi...Haluk Hoca susmadı KHK mağdurlarının sesi oldu, “Bağıra bağıra öleceğim...” diye haykırdı... Sosyal ağlarda kamuoyu FETÖ dosyalarının içinin boş olduğunu ilk ondan öğrendi.  Haluk Hoca hem baskıya ,hem amansız hastalığa direndi ama olmadı...Dünyanın 185 ülkesinde psikiyatri kongrelerinde tek temsilcimiz olarak konuşan bilim insanı ,mücadele adamı Prof.Dr.Haluk Savaş bizlere mücadelesini, umutları emanet edip sonsuzluğa göçtü.Ölüm gününde,CHP üyesi yol arkadaşım,  müvekkilim,hocamız ,mücadele yoldaşımız Hauk Savaş’ı rahmet ve saygıyla anıyoruz, mekânı Cennet olsun.Sevgili eşi Doç.Dr.Esen Savaş’a, çoçukları Bedirhan ve Giray’a baş sağlığı diliyoruz.

 


 

 



Anahtar Kelimeler: Dahiliye Uzmanı . . Savaş yoğun bakımda...