Artık Yeter

Artık Yeter

Birkaç ilaçla başlayan KKİ sorunu her geçen gün yeni ilaçların eklenmesi ile katlanılmaz bir boyuta ulaşmıştır.


İlaç firmaları ve devlet arasındaki fiyatlandırma anlaşmasının bir sonucu olan KKİ uygulaması, bazı ilaç firmalarının devlete taahhüt ettikleri şartları sağlamaması sonucu hem hastalar hem de eczacılar için büyük mağduriyet yaratmaktadır. Yerine getirilmeyen taahhüt eczaneye zarar olarak yansırken, hastalarımızın ilaca erişiminde de güçlükler yaşanmasına sebep olmaktadır.
Firmalar tarafından devlete verilmesi gereken kamu kurum iskontoları eczanelere ve vatandaşlara yüklenmektedir. Son dönemde bazı aklı evvel firmalarca KKİ verilmesi şartlara bağlanmış, saçma sapan uygulamalar üzerinden eczanenin ilacı nasıl sattığının ispat edilmesi istenmektedir. Eczacının zaten altında ezildiği angarya iş yüküne, firmaların keyfiyetinden kaynaklanan yenileri eklenmektedir.
İlaç firmaları, halk sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan derhal vazgeçmeli, devletle yaptıkları mutabakata sadık kalmalıdırlar.
İlgili devlet kurumları, kendilerine verilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğinin takipçisi olup, “nasıl olsa bana ek mali yük gelmiyor“ mantığı ile, izleyici gibi değil, antlaşmanın tarafı olarak müdahil olmalıdır. KKİ uygulamayan firmalara yaptırımlar uygulanmalı, bu hukuksuz durumun oluşmasına izin verilmemelidir.
Dağıtım kanalları ve kooperatifler bu konuda eczacının yanında yer almalı, bu yanlış uygulamalar ile ilgili rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirmeli, yakın çalışan paydaş olarak destek olmalılardır.
Gaziantep Eczacı Odası olarak, eczacının ve halk sağlığının zararına olan her konuda olduğu gibi, uygulanmayan KKİ’ler konusunda da sonuna kadar mücadele içerisinde olacağımızı, hukuki ve mesleki olarak bu dayatmaya karşı koymak için gerekli tüm çabayı göstereceğimizi tüm meslektaşlarımıza ve kamuya arz ederiz.

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Artık Yeter