Alzheimer Hastalığı İçin Bilinen En Büyük Risk Faktörü İleri Yaş

Alzheimer Hastalığı İçin Bilinen En Büyük Risk Faktörü İleri Yaş

Defa Life Hastanesi Nöroloji Kliniği Hekimi Uz.Dr. Ali Yavuz Sertpolat, 21 Eylül Alzheimer Günü ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

 

Alzheimer (Alzaymır) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Alzheimer, yaygın olarak ortaya çıkan, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir Nörolojik rahatsızlık olduğunu söyleyen Uz.Dr. Ali Yavuz Sertpolat  düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarının giderek azalmasına sebep olur ve belirtiler yaş ilerledikçe yavaş yavaş kendini gösterir. Başlangıç evresinde sadece basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, ileri evrelere ulaştığında ise kişiyi bakıma muhtaç duruma getirebilir. Her unutkanlık Alzheimer değildir ve kesin bir tedavi yöntemi de bulunmamakta olduğunu söyledi.

 

Alzheimer Türleri Nelerdir?
Alzheimer türleri, bu hastalığının kendi içerisinde ayrıldığı türlerdir. Bu türler, erken, geç ve ailesel olarak üç bölümden oluşmaktadır;Hastalığın en önemli ve ilk belirtisi unutkanlıktır. Alzheimer hastası olan kişi yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları hatırlamakta güçlük çeker. Zaman geçtikte kişi daha fazla unutmaya başlar.Alzheimer hastalığının net bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat ilaç ve semptomatik tedavi ve davranışsal tedavi yöntemleriyle Alzheimer hastasının giyinme, yemek, diş, banyo, hijyen, yakınlarını tanıma günlük ihtiyaçlarını oluşan problemlerin azalmasına katkı sağlamaktadır.
 

Alzheimer Tanısı Nasıl Konur?
Alzheimer hastalığı tanısının önemli bir parçası, semptomlarınızı açıklayabilmenin yanı sıra yakın bir aile üyesinden veya arkadaşınızdan semptomlar ve bunların günlük yaşam üzerindeki etkileri hakkında bir bakış açısına sahip olmayı içerir. Ek olarak, Alzheimer hastalığı teşhisi, doktorunuzun hafıza ve düşünme becerilerini değerlendirmek için uyguladığı testlere dayanır.Laboratuvar ve görüntüleme testleri diğer olası nedenleri ekarte edebilir veya doktorun bunama semptomlarına neden olan hastalığı daha iyi tanımlamasına yardımcı olabilir.
 

Alzheimer Hastalığında Risk Faktörü 
İleri yaş, Alzheimer hastalığı için bilinen en büyük risk faktörüdür. Alzheimer, normal yaşlanmanın bir parçası değildir, ancak yaşlandıkça Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı artar.
 

Alzheimer tedavisi nasıl yapılır?
Alzheimer hastalığını işaret eden yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler vakit kaybetmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda Alzheimer teşhisi alan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak planlanır. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür. Alzheimer hastalarının ev ortamında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve özellikle de yalnız yaşamak zorunda olan hastalar için evde unutkanlığı önleyici ve hatırlamayı kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Bunlar evin belirli yerlerine asılacak notlar veya dikkat çekici işaretler olabilir. Hastalığa ilişkin semptomların azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla hekim tarafından birtakım ilaçların kullanımı önerilebilir. Donepezil, Rivastigmin, Takmin gibi kolinesteraz inhibitörleri ile Memantin gibi ilaçlar bu amaçla en sık kullanılan ilaç türleridir. Bu ilaçlar direkt olarak hastalığa yönelik tedavi aracı olmayıp semptomatik tedavinin bir parçası olarak değerlendirilebilir.olduğunu söyledi.