ABD askeri Aaron Bushnell, İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakarak hayatına son verdi.

ABD askeri Aaron Bushnell, İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakarak hayatına son verdi.

30 bin Filistinliyi katleden İsrail’in zulmüne daha fazla tahammül edemeyen 25 yaşındaki Amerikalı asker Aaron Bushnell, İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakarak hayatına son verdi.

 

29 binden fazla kişiyi öldürerek Gazze’de Filistinlilere yönelik soykırım suçu işleyen İsrail’e dünya genelinde tepkiler çığ gibi büyürken, Hristiyan bir ailenin üyesi beyaz bir Amerikan askeri, “Soykırıma ortak olmak istemiyorum” diyerek Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yaktı. Gazze’de yaşanan vahşete ABD’nin verdiği desteğe dikkat çekmek için kendi hayatını feda eden 25 yaşındaki Aaron Bushnell’in son sözleri, “Özgür Filistin” oldu. ABD medyası, katliama karşı tutumunu bu olayda da sürdürerek Bushnell’in eylemi karşısında üç maymunu oynadı. Bushnell’in ABD Hava Kuvvetleri’nde 7 aydır görev aldığı ve şahit olduğu gizli belgelerden ötürü bu eyleme girişmiş olabileceği düşünülüyor.

EYLEMİ CANLI YAYINLADI

ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevde olan 25 yaşındaki Bushnell, kendini feda etmeden önce, Büyükelçilik’e doğru yürürken, sosyal medya platformu Twitch üzerinden canlı yayın başlattı. "Adım Aaron Bushnell, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin aktif görevli bir üyesiyim ve artık soykırımın suç ortağı olmayacağım” sözleri ile yayına giren Bushnell, “Aşırı şiddetli bir protesto eylemine girişmek üzereyim. Filistinlilerin işgalcilerinin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil ” ifadelerini kullandı.

Son sözü "Özgür Filistin" oldu

Birkaç saniye sonra büyükelçilik binası önüne gelen Bushnell, “Özgür Filistin” diyerek kendini ateşe verdi. Kendini yakmadan önce bölge polisi olayı fark ederek, “Efendim nasıl yardımcı olabilirim” dedi. Alev aldıktan sonra 25 yaşındaki asker, üst üste nefesi kesilene kadar, “Özgür Filistin” diye bağırdı.

Yanarken silah doğrulttular

Bir yerden sonra yere yığılan Bushnell’in başına bir polis ve bir İsrail Büyükelçiliği güvenlik personeli geldi. Polis kendini yakan adamı yangın söndürme tüpüyle söndürmeye çalışırken, büyükelçilik personeli yerde yanarak bayılan adama sürecin başından sonuna kadar silah doğrultur vaziyette bekledi. Personelin silah doğrulttuğunu gören polis, “Silaha gerek yok yangın söndürücü tüpe ihtiyacım var” dese de büyükelçilik çalışanı baygın ve ağır yaralı Bushnell'e doğrulttuğu silahını indirmedi. Hastaneye kaldırılan adamın birkaç saat sonra öldüğü açıklandı.

ABD MEDYASINDAN SANSÜR

Bushnell’in eylemi yapmadan önce ülkenin önde gelen gazete ve haber kanallarına elektronik posta attığı ortaya çıktı. Mesajında gerçekleştireceği eyleme ilişkin bilgi veren Bushnell, "Bugün Filistin halkına yönelik soykırıma karşı şiddetli bir protesto eylemi gerçekleştirmeyi planlıyorum. Twitch üzerinden canlı yayınlanacağım” ifadelerini kullandı. Buna karşılık ABD ana akım medya, eylemi görmezden geldi. CNN ve MSNBC gibi Demokratlara yakın ana akım medya kuruluşlarında haber sansürlendi. New York Times, Washington Post, CNN ve Reuters ise haberi küçük gördü ve başlıklarında “Filistin ve Gazze’ye” ilişkin ibareler kullanmadı. Meta, olayla ilgili video ve fotoğrafları kaldırırken, Twitch, Bushnell’in hesabını ve videoyu sildi. Olayı soruşturan ABD medyasında Bushnell'in "deli" olduğu ve "Akıl sağlığı problemi var" iddialarının da devreye girdiği görüldü.

ABD ORDUSUNDA GÖREVLİ

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Rose Riley, Bushnell'e ilişkin, "Bugünkü olayda yer alan kişinin, aktif görevdeki bir havacı olduğunu doğrulayabilirim" dedi. İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nden bir sözcü de elçilikteki hiçbir çalışanın yara almadığını ve güvende olduğunu belirtti.

ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLLÜ

Bushhnell’in kim olduğuna ilişkin de detaylar gün yüzüne çıktı. LinkedIn hesabından edilnilen bilgilere göre, Bushnell, Utah eyaletinde Western Governor's Üniversitesinde Yazılım Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi yapıyor. LinkedIn hesabında, 25 yaşındaki Bushnell'in, yaptığı işlerde ekip çalışmasında başarılı olduğu ve bu nedenle yöneticilerinden övgü aldığı yazıyor. Gazze Savaşı boyunca ABD Hava Kuvvetlerine bağlı DevOps’ta görevli olan Bushnell’in, bu süreç içerisinde İsrail soykırımına tanık olması ve bu vahşette, görevli olduğu ABD ordusunun bu vahşetteki payı nedeniyle kendini yakma kararı aldığı düşünülüyor.

SESSİZ KALANLARA TEPKİ

Bushnell, Facebook hesabından da eylem öncesi paylaşımda bulundu. ABD’li eylemci paylaşımında, "Birçoğumuz 'Kölelik döneminde yaşıyor olsaydım ne yapardım? Ya da Güney'deki Jim Crow döneminde yaşıyor olsaydım, apartheid altında olsaydım ya da ülkem soykırım yapıyor olsaydı ne yapardım?' diye sormayı severiz. Şu anda bunu yapıyorsunuz" ifadelerini kullanarak İsrail'in uyguladığı soykırıma sessiz kalanlara tepki gösterdi. Facebook hesabına göre, Bushnell, Kent State Üniversitesi içinde kurulan "Students for Justice in Palestine (Filistin'deki Öğrenciler için Adalet)" sayfasını takip ediyordu.(yenisafak)