Sağlıkta ticarileşme ve performansa dayalı politikaların sağlık sistemini getirdiği nokta...

     Sağlıkta ticarileşme ve performansa dayalı politikaların sağlık sistemini getirdiği nokta...

Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Yılmaz Sucu, “Şiddet hız kesmeden artarak, viral bir salgın gibi yayılıyor.

 

Türkiyede olduğu gibi Gaziantep’te de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Yılmaz Sucu, “Şiddet hız kesmeden artarak, viral bir salgın gibi yayılıyor. “Gidiyorlarsa gitsinler” açıklamasından sonra sağlıkta şiddet olaylarının daha da arttığı herkes tarafından fark edilen bir durum. Uygulanan sağlık politikaları zaten sağlıksızlık üretiyorken,  liyakatsiz yöneticilerle yönetsel ve organizasyonel süreçler profesyonel bir şekilde yürütülemeyince kaos hali sağlık emekçilerine şiddet olarak yansıyor” dedi.

Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti engellemenin birinci yolu toplumdan ve hizmet üreten emekçiden yana bir sistem inşa edilmesi ile mümkündür. Elbette bu gerçekleşinceye kadar şiddeti engellemek için caydırıcı yasal düzenlemeler alınmak zorundadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı diğer bütün kamu kurumlarına öncülük ederek; “sağlıklı bir toplum için şiddetsiz yaşam” “sağlık için demokrasi”, “sağlık için herkese iş, aş, insani barınma ve eğitim” gibi temaları öne çıkaracak tarzda iş kolunda örgütlü örgütlerin de desteğini alarak yeni bir kültür oluşması için çalışma yapmalıdır. Ayrıca Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı başta olmak üzere iktidar ve muhalefetin tanınan yüzleri ile iş kolumuzdaki emek ve meslek örgütlerinin yöneticilerinin de içinde yer aldığı ve sağlık emekçilerine yönelik şiddeti azaltmaya yönelik kamu spotları hazırlanmalı ve TV’lerde yayınlanmalıdır. Kamu otoritesini sağlık emek ve meslek örgütleri ile yan yana gelerek ve toplumu bilinçlendirmeyi de önüne koyan bir program hazırlamaya ve halk sağlığını önceleyen bir sağlık politikası yürütmeye çağırıyoruz.

İlimizde  son zamanlarda yasaşan siddet olayları saglık emekcilerin sabrını taşırmıs iş motıvasyonunu düşürmüştür .Calışma arkadaşlarımız Dr Mehmet Sabri Baysöz  ve Dr Kamile Berfin Cevik e gecmiş olsun diyoruz. Bizler yetkililerin acilen önlem alması icin göreve davet ediyoruz ve her zaman olduğu gibi  ciddi somut adımlar atılmadıgı sürece konunun takipcisi olacağımızı buradan bir kere daha bildiriyoruz.