Bilimsel Diş Hekimliğinin 115. Yılı Kutlandı

 Bilimsel Diş Hekimliğinin 115. Yılı Kutlandı

Gaziantep Dişhekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. M. Yücel ÖZBAŞ; Bu hafta Bilimsel Diş Hekimliğinin 115. Yılını kutluyoruz.

 

Bilimsel Dişhekimliğinin kuruluşunun yıldönümü olan 22 Kasımlar, 1996 yılından itibaren “Dişhekimliği Günü”, 22 Kasım’ı içine alan haftayı da “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlamaktayız. 

7 Ekim'den beri hiçbir insani ve vicdanı kurallara uymadan dünyanın kabul ettiği bütün savaş kurallarına aykırı bir şekilde çocuk kadın ve yaşları katleden,  hastane Eğitim Kurumu üniversite ibadethane ayırt etmeden içindekilerle beraber bombalayan terörist İsrail Devleti ve destekçilerini en ağır şekilde kınıyor hayatını kaybeden masum sivil insanlara vesağlık camiasının mensuplarını rahmetle anıyor bu zulmün bir an önce sonlandırılması temenni ediyoruz. 

Ne yazık ki 6 Şubat depremlerinden dolayı bu yıl buruk bir kutlama yapıyoruz. 50 binin üzerinde can kaybımız olan depremde 38 Dişhekimliği öğrencisi ve 28 de Dişhekimini kaybettik. Tüm Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun. 

 

Türk Dişhekimleri Birliği olarak meslek sorunlarımızı 8 maddede toplayarak bir imza kampanyası başlattık. Bunlar:  

 

Meslek Dışı Kişiler Ağız Diş Sağlığı Kuruluşlarına Ortak olmamalı 

Yeni Dişhekimliği Fakültesi Açılmamalı 

SSK ve BAĞ-KUR’dan Emekli Olan Dişhekimlerine de İlave Ödeme Verilmelidir 

Dişhekiminin Yanında Başka Bir Dişhekimi de Çalışabilmelidir 

Muayenehane Açılışında, Hizmetin Nitelikli Sunumu İle ilgisi olmayan Şartların Yerine Getirilmesi İstenmemelidir  

Dişhekimleri Daha Fazla Sayıda ve Daha Yaygın Şekilde Kamuda istihdam Edilmelidir 

Dişhekimlerine Yeşil Pasaport Verilmelidir. 

Taşeron Dişhekimliği Kabul Edilemez. 

 

Meslektaşlarımızın imzalarını toplayarak, Cumhuriyetimizin 100 yılı vesilesi ile Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Türk Dişhekimleri Birliği Kongresinde 27 Ekim günü Tüm oda Başkan ve Genel sekreterleriyle birlikte TBMM’ne giderek Meclis başkanlığı ve tüm parti Grup başkan vekillerine Sunduk. Bu isteklerimizde Milletvekilleri tarafından Meclis gündemine getirildi. 

Yıllardır Fakülte sayı ve kontenjanlarındaki artışların Mesleğimizin geleceğindeki en büyük tehlike olarak gördüğümüzü dile getiriyoruz. 

Bu feryadımız İlk defa devletin hedeflerini belirleyen kurum olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlığının hazırlamış olduğu 12. Kalkınma planında dile getirilerek Dişhekimliği fakültedeki kontenjanların üniversitelerin kapasitesine göre ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi ve eğitimin niteliklerinin ülke çapında standardize edilmesi konusunda hedef kondu. 

Diğer bir olumlu gelişme ise Sağlık bakanlığının 31.08.2023 te yayınladığı “Sağlık hizmetlerinde Tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri hakkında yönetmelik” ile reklam ve tanıtımın sınırlarının belirlenmesinde ve haksız rekabeti önlenmesi çabalarımıza sağlık müdürlükleri de destek ve ortak olmuş oldu. Bundan böyle reklam konusunda yapılan ihlaller Sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan bir kurul tarafından da değerlendirilerek caydırıcı cezalar verilebilecek.  

12. Kalkınma planında bulunan, bizimle ilgili hedeflerin uygulanması ve diğer sıkıntılarımızın bir an önce giderilmesi dileklerimle; 

Bilimsel Diş Hekimliğimizin 115. Yılını kutluyor hepinize saygılar sunuyorum. 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Bilimsel Hekimliğinin . Kutlandı