‘Sosyal mesafe kuralına uymadın’ diyerek Covid-19’a yakalanan hemşireye uyarı cezası verildi

‘Sosyal mesafe kuralına uymadın’ diyerek Covid-19’a yakalanan hemşireye uyarı cezası verildi

Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde koronavirüse yakalanan sağlık çalışanları, uyarı cezası aldı. Ceza belgesinde 'tekrar olursa disipline gidersiniz' denildi.

Gerçek Gündem’den Elif Ünsal’ın haberine göre, Mersin’de görev yapan filyasyon ekibinden 3 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra tüm ekibe koronavirüs testi yapıldı. Test sonucunda 8 kişinin daha koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirlendi.

 

 

Koronavirüs testi pozitif çıkan bir sağlık çalışanının üst üste yapılan testlerden sonra, testi negatif çıktı. Sağlık çalışanı kadın, testi negatif çıkar çıkmaz görevinin başına döndü. Görevinin başına dönen sağlık çalışanları, Sağlık Bakım Hizmet Müdürlüğü’nden gelen bir yazı ile şoke oldu.

 

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün  e-imzası ile gelen yazıda, sağlık çalışanlarının testi pozitif çıktığı için uyarıldıkları görüldü. “İkaz edildiğiniz halde kurallara uymadınız, bir daha olursa hakkınızda disiplin işlemi başlatacağız” denilen yazıyı alan sağlık çalışanları isyan etti.

 

Konuyla ilgili Gerçek Gündem’in ulaştığı sağlık çalışanının kızı: “Annemle beraber evde yaşayan diğer 3 kişi de pozitif çıktı. Bugün - yarın geliyoruz diyerek bizi oyaladılar ve evdeki diğer kişilere test yapmadılar. Diğer pozitif vakalar evde kendi çabasıyla hastalığı atlattılar, sadece annemin işe dönmesi için sürekli ona test yapıldı.” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, sağlık çalışanlarına verilen bu değer sosyal medyada da tepkiye neden oldu.(medikritik)

 

 

‘Covid-19 olursanız soruşturma açarız’ diyen hastanede

1 günde 30 sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı

 

Mersin Şehir Araştırma ve Eğitim Hastanesinde 1 günde 30 sağlık emekçisi Covid-19’a yakalandı.

 

Sağlık çalışanlarına, Covid-19’a yakalanmaları durumunda haklarında soruşturma ve idari ceza verileceği belirtilen bir sözleşme imzalatılan Mersin Şehir Araştırma ve Eğitim Hastanesinde 1 günde 30 sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı.

 

“YÜKÜMLÜLÜKTEN KAÇMAK İÇİN”

 

Mersin Şehir Hastanesinde çalışan SES Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Filiz Çelebi, sözleşmenin 1 ay önce hastane yönetimi tarafından imzalatıldığını söyledi. Çelebi, sendika olarak bu sözleşmeye şerh düşerek imzaladıklarını belirtti. Şerhlerinde şehir hastaneleri kurulduğundan beri havalandırma sisteminin yeterli olmadığını, dışarıya açılan cam olmadığını belirttiklerini anlatan Çelebi “Havalandırma ne kadar sağlıklı bilgimiz yok. Filtrelerin belirli aralıklarla değişmesi gerekiyor ama bunu da bilmiyoruz. Artan iş yükünden dolayı sağlık emekçilerinin yeterince kendilerini koruyamadığı şerhini düştük” dedi. Şimdiye kadar sözleşme nedeniyle hakkında soruşturma açılan bir sağlık emekçisi olmadığı bilgisini veren Çelebi “Sağlık emekçileri olarak Covid-19 meslek hastalığı olsun diye bastırıyoruz. Bu sözleşmeyi olası bir ölüm vakası olduğunda buna dair bir davada çıkacak yükümlülükten kaçış için yaptıklarını düşünüyorum.” diye konuştu.

 

“BUNUN ADI MOBBİNGDİR”

 

Bu uygulamanın mobbing olduğunu zaten çok stresli ortamda çalıştıklarını, virüsü eve taşıma kaygısının yanında bir de hasta olursam ceza alır mıyım endişesi yarattığını anlatan Çelebi “Önceki gün şehir hastanesinde 30 sağlık emekçisinin testi pozitif çıktı ve apar topar nöbete çağrıldık” diye konuştu. Ayrıca ülke genelinde 3 ay içerisinde ikinci kez Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının izin hakkı olmadığını yeni öğrendiklerini dile getiren Çelebi “Maske ve mesafe kuralıyla çalışmaya devam edecekmişiz. İkinci kez hastalığa yakalananların hastalığı daha ağır geçirdiğine dair veriler olmasına rağmen bu yapılıyor.” dedi.

 

ARTAN VAKALAR RİSKİ BÜYÜTÜYOR

 

Mersin’de iki hastanenin kapatılarak şehir hastanesinin açıldığını hatırlatan Çelebi “Bu hastanelerden en az biri açılmalı. Çünkü aynı zamanda temiz hastane sorunu yaşanıyor. İldeki vaka sayılarında çok ciddi artış var. Hastaneler ve yoğun bakımlar tamamen doldu. Ben dün gece iki hastayı yoğun bakıma göndermek için sabaha kadar uğraştım. Sağlık Bakanı da 5 kat artış olan illerden birinin Mersin olduğunu söyledi. Bu yüzden sağlıkçıların da iş yükü artıyor. Zaten yetersiz personelle çalışıyoruz. Bu artan iş yükü bizim virüse yakalanma ihtimalimizi de artıyor.” diye konuştu.