Özel araçlarında dezenfektan ve maske olmayanlara 3 bin lira ceza kesileceği iddiası!

Özel araçlarında dezenfektan ve maske olmayanlara 3 bin lira ceza kesileceği iddiası!

Emniyet yetkilileri hali hazırda böyle bir uygulama olmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitelerinde de böyle bir duyuru yer almıyor. Özel araçlarda birden fazla kişi bulunduğu hallerde maske takılması zorunluluğu olan iller var, ancak sıvı dezenfektan ile ilgili bir düzenleme bulunmuyor.

 

 

Böyle bir düzenleme yapılmadı

 

Teyit, konu hakkında bilgi almak için emniyet yetkililerine ulaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Departmanı kendilerine böyle bir bilgilendirme ulaşmadığını söyledi. İstanbul Bölge Trafik Şube Müdürü Mustafa Şaşmaz da “Valilikten böyle bir genelge gelmedi, özel araçlarda böyle bir kontrol uygulamıyoruz” dedi. İzmir Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de şu an böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını doğruladı.

 

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde de böyle bir duyuru yer almıyor.

 

Eğer böyle bir suç ve yaptırımı olsaydı yasal metinlerde görmemiz gerekirdi. Ancak dezenfektan ve maske zorunluluğu getiren tek bir düzenleme var: Ankara ve İstanbul’un da dahil olduğu çeşitli valilikler, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına göre toplu taşıma araçlarında dezenfektan bulunması ve maske takma zorunluluğu getirdi.

 

Özel araçlarda maske uygulamasına ilişkinse, bazı illerde çeşitli düzenlemeler mevcut. Ankara, Bursa, Balıkesir gibi çeşitli illerin valilik kararları incelendiğinde birden fazla kişinin bulunduğu özel araçlarda maske kullanımının zorunlu olduğu anlaşılabiliyor. Bu kararlar dezenfektan bulundurulmasını zorunlu kılmıyor. Bu yasaklara uymayanlara ilişkin 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca ceza uygulanıyor. Bu maddeye göre bu yasaklara uymayanlara 250 liradan bin liraya kadar idari para cezası uygulanıyor.

 

Yeniden değerleme oranları göz önüne alındığında 282. madde uyarınca kesilen güncel idari para cezasının 3 bin 150 TL olduğu görülüyor. Yasağın ihlali durumunda kesilen bazı cezalara resmi sitelerdenulaşabiliyoruz. Yine gerekli görüldüğü hallerde kabahatler kanunu 32. madde ve ceza kanununa göre de işlemler yapılabiliyor.

 

Sonuç olarak özel araçlarda maske ve dezenfektan bulundurmayanlara 3 bin lira para cezası kesileceği iddiası tam olarak doğru değil. Bazı illerde özel araçlarda birden fazla kişi bulunduğu takdirde maske takılmaması nedeniyle ceza uygulanabiliyor, ancak ulusal bir uygulama yok.(teyit.org)