Hekimin Yanında Olmak Görevimiz

Hekimin Yanında Olmak Görevimiz

Arabulucu Av. Aynur Özensoy: Sağlık çalışanlarına Sağlık hukukunda temel bilgi vermek görevimiz

20 yıllık Anestezi Reanimasyon Uzmanı Tıp Doktoru iken bugün avukat olarak çalışmaktayım.  Hukukçu hekimler Derneği kurucu üyelerinden biriyim.

Bir Malpraktis  davasında savunulması gerekip gerekmediğini, dava dosyasının  içeriğini veya hukuktaki sürelerin önemini bilmeyen hekimler…

 Doğası gereği yüksek risk barındıran mesleğini icra eden bir hekimin karşı karşıya kaldığı bir hukuksal süreçte,  başlangıçta  verdiği mütalaa ile kendisini tıbbi terminoloji kullanarak savunduktan sonra sürecin yargıya yansıyıp yansımadığından haberi olmayan sağlık çalışanları..

Bu gerçeklik karşısında özellikle Sağlık Okulu hakkında temel bilgi vermek ve malpraktisten koruma , komplikasyonu yönetmek üzere Doktor ve Avukat arkadaşlarla gönüllük esasına dayalı eğitim vermeyi toplumumuza ve sağlık görevlilerine  karşı kamusal bir borç bildik. Ve bu amaçla da Hukuk Hekimler Derneği'ni kurduk. Derneğimiz,  Dr. Avukat Cengiz Bayram başkanımızla birlikte meslek odaları kanalı ile Türkiye'nin her tarafında eğitimler vermek üzere Edirne'den Çanakkale'ye,  Denizli’den  Van'a kadar gittik.

Bu eğitimler sırasındada özellikle vurguladığımız gibi Malpraktisten korunma  veya komplikasyonların yönetilmesi konusunda  yapılan çalışmalarda  özellikle üstünde durulanlar şunlardır;

Ø  Hekimin tıp uygulamasına yönelik kanunlar konusunda eğitimi önemlidir

Ø  Hekimin etik sorumlulukları konusunda çok iyi eğitilmiş olması gerekir

Ø  Kayıtların tam ve güncel olarak tutulması gerekir.

Buradan yola çıkarak İlk başta şunları  aklımızda tutmalıyız.

  • Hasta Kayıtları dahil Tüm Resmi Belgeleri Tam Tutun ve güncel Tutun.
  • Komplikasyonları Yönetin, 
  • İlk İfadenizi mutlaka Avukat Desteği alarak verin . Çünkü Tıp Dili Gibi Hukuk Terminolojisi de farklıdır.
  • Ve çalışmalarla ortaya konulmuştur ki , İyi bir iletişim, hastanın bilgilendirilmesi, Otonomisinin korunması  potansiyel davaların önlenmesinin için en önemli ögesidir.

Değerli sağlık çalışanları; Tıbbi uygulamalar, idari,  özlük haklarınız dahil  her konuda  dernek sayfamızda WhatsApp'ta,  Telegramda, kurduğumuz Hukukçu Hekimler Derneği Platformu dahil her yerde paylaştığımız iletişim bilgilerimizden  derneğimizi arayabilirsiniz.

Av. Arab.  Aynur  Özensoy