Güvenilir Ve En İyi Koruma Sağlayan Maskeler Eczanelerden Alınır

Güvenilir Ve En İyi Koruma Sağlayan Maskeler Eczanelerden Alınır

Dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını nedeniyle maske kullanımı hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.Ancak maske kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli bazı kurallar var.

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, maske kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinerek, kaliteli ve güvenilir maskelerin eczanelerden verildiğinin altını çizdi.

 

Saydan, “Güvenilir ve kaliteli maskelerin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur” diyerek, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“Pandemi döneminde, sağlık kurumlarında kullanılan maskeler her eve, her ortama girdi. Salgından korunmanın birinci şartı olan maskelerin seçiminde çok dikkatli ve titiz olmak zorundayız.

 

Tercih edilen maskenin ihtiyacı tam ve doğru bir şekilde karşılaması için kaliteli olması gerekir. Kaliteli maske bazı özelliklerine dikkat edilerek anlaşılır.

 

Maske alırken ilk olarak dikkat edilecek özellikler şunlardır:

 

-Kaliteli bir maskenin ambalajında gerekli belge ve izinlere sahip olduğunu gösteren ibareler ile CE işareti bulunur.

-Diğer detay ise filtrasyon sistemidir. Bu noktada 3 katlı maskeler her zaman daha avantajlıdır. Çünkü 3 katlı maskelerin orta katında çoğunlukla filtre görevi gören bir malzeme bulunur.

-Maskelerde burun kısmında bir tel bulunması son derece önemlidir. Kalitesiz maskelerin çoğunda bu tel bulunmaz maske yüze tam oturmadığı için koruma sağlamaz ve kullanım sırasında bu kısım burun üzerine tam olarak yerleştirilmelidir. Aksi halde maskenin kenarlarında boşluklar kalır ve bu boşluklardan zararlı mikroorganizmalar girip çıkabilir.”

 

MASKE KULLANIMI

Maske kullanımına da değinen Saydan, yüze uygun maske kullanılması gerektiğini söyleyerek şunları belirtti:

 

“Maskenin konforlu bir şekilde kullanılması için yüzü tahriş etmeyen, cilde zarar vermeyen, koku yapmayan ve kulakları ağrıtmayan bir ürün tercih edilmelidir. Maskenin yüze tam oturmasına da kullanım sırasında dikkat edilmelidir. Büyük ve bol duran maskeler verimli bir şekilde kullanılamaz. Maskenin tüm solunum yollarını kapattığından emin olunmalıdır. Maske burun altına indirilmemeli, aynı anda hem ağzı hem de burnu kapatmalıdır.

 

Temiz hava almak için maskenin çıkarılması gerekiyorsa bu işlem izole bir ortamda ya da sosyal mesafenin maksimum olduğu durumlarda yapılmalıdır.

 

KALİTELİ VE GÜVENİLİR MASKE ECZANELERDEN ALINIR

 

Maskelerin yaygın kullanılması ve zorunlu olması sonucu ulaşımı kolaylaşmış fakat güvenilirliği de azalmış durumda. Bu nedenle sağlığı riske atmamak adına 7 gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz tercih edilmelidir.

 

Eczanelerimizde bulunan maskeler Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ile takip edilmektedir. Bu sistem sayesinde eczanede standartlara aykırı maske bulunması mümkün değildir.

 

Her türlü sağlıkla ilgili ürünün her zaman eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini savunduk. Zira eczaneler organizasyon yapısı bu hizmeti vermek için dizayn edilmiş kuruluşlardır. Maske dağıtımı konusunda da eczacılardan kaynaklı hiçbir sorun yaşanmadığı göz önünde bulundurularak vatandaşın mağdur olmaması için maskelerini güvenilir bir şekilde eczanelerden temin etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”