Fransa’da yeni sosyal medya yasası yürürlüğe geçti.

Fransa’da yeni sosyal medya yasası yürürlüğe geçti.

Facebook ve Twitter nefret söylemi, ırkçılık, terör, cinsel taciz, yalan haber/iftira vb yasadışı içerikleri 24 saat içinde silmezse 1,25 milyon euro (yaklaşık 9,3 milyon TL) varan para cezası ödemek zorunda kalacak. Ayrıca yalan haber yap

Fransa Meclisi, internet ve sosyal medyada nefret içerikli paylaşımların 24 saatte kaldırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre, sosyal ağlar sakıncalı içerikleri 24 saat içinde silmek zorunda kalacak aksi durumlarda hem Google, Twitter, Facebook gibi şirketler hem de kullanıcı cezalandırılıcak.

 

Fransa Meclisi, internet ve sosyal medyada nefret içerikli paylaşımların 24 saatte kaldırılmasını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.

 

NEFRET SÖYLEMLERİ 24 SAAT İÇİNDE SİLİNECEK

Tasarıya göre küfür, ırkçılık, nefret, din, dil, cinsiyet hedefli hakaret içerikleri 24 saat içinde silinecek.

 

TERÖR PROPAGANDASINA ANINDA YAPTIRIM

Terör propagandası içeren paylaşımlar ise 1 saat içinde silinecek. Kullanıcı 1 yıl hapis ve 15 bin euro cezaya çarptırılacak .

 

ŞİRKETLERE 1,2 MİLYON EURO CEZA

Tasarıya göre, internette söz konusu paylaşımları kaldırmayan şirketler 1,25 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılacak. Fransa’da internetteki bu paylaşımları kaldırmakla yükümlü olacak şirketlerin kararnameyle belirlenecek.

 

Fransız Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin Fransa’da elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını geçtiğimiz yıl kabul etmişti.

 

İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin (LREM) desteklediği tasarıya, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi (LR), aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) karşı çıktı.

 

SALGIN SONRASI MECLİSTE ONAYLANAN İLK YASA

Yasa, salgının Fransa’yı vurmasından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin çoğunluk olduğu Ulusal Meclis’te koronavirüs acil durumuyla bağlantısı olmayan ilk yasa oldu.

 

Tasarı, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.