Cumhurbaşkanlığı kamuda esnek çalışma genelgesi yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı kamuda esnek çalışma genelgesi yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında Covid 19 pandemi süreci için geçerli olmak üzere esnek çalışma metodunu belirleyen genelgesini yayımladı. Kamu çalışanları yeniden esnek çalışma sürecine geçiyor!

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma ve hizmetlerine devam eden kamu personelleri için yeni kararlar yayımlanmaya devam ediyor. Beklenen esnek çalışma modeline uygun olarak hazırlanan yeni çalışma modeline dair maddeler yayımlandı.

 

Koronavirüs (Covid 19) pandemi süreci dahilinde 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren alınan kararlara göre önlem ve tedbirler kapsamında geçilen esnek çalışma modelinin revize edilmesi ve uygulamnın uzatılmasına yönelik karar verildi.

 

26 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan genelgede yer alan bilgilere göre; COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesinin amaçlandığı belirtilerek; salgınla mücadele kapsamında alınacak olan tedbirlerin uygulamaya alınmaya devam edileceğine de vurgu yapıldı.

 

Söz konusu genelgede yer alan ifadelere göre; görevlendirme biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerine geçiş yapılabilecektir.

 

Ayrıca; söz konusu kararların yetki merci olarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların yetkili mercileri işaret edilmiş olup; ilgili yetkilerin il bazında vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenmesi uygun bulunup; gerekli prosedürler ile yetkilerin devredilebilmesinin önü açılmıştır.

 

İlgili genelge maddeleri uyarınca dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılacaktır. Ayrıca; esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılan personeller için bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacakları beyan edilmektedir.

 

Söz konusu ilgili maddeler uyarınca; uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından kamu personelleri bazında eşitlik ilkesi sağlanacak ve kollanacak olup; Uzaktan veya dönüşümlü hizmet vermeye devam eden personeller ile idari izinli sayılan görevlilerin de mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının mahfuz olduğu ilan edilmektedir.

 

İlgili uygulama dahilinde görev alan personellerin çağrılmaları halinde görevleri başında ffilen bulunma mecburiyetleri olacaktır.