Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

“Çalışmayan işyeri borçlarını nasıl ödesin?”

“Çalışmayan işyeri borçlarını nasıl ödesin?”

“İşletmelerin, esnaf ve tüccarların kamuya olan borçlarının faizi silinerek, anaparanın 2 yıldan az olmamak kaydıyla taksitlendirmesi biran önce yapılmalıdır.”

“İşletmelerin, esnaf ve tüccarların kamuya olan borçlarının faizi silinerek, anaparanın 2 yıldan az olmamak kaydıyla taksitlendirmesi biran önce yapılmalıdır.”

İşyerlerinin kapalı olduğu dönemde ekonomik darboğaza giren esnafın ve işletmelerin vergi ve SGK pirim borçlarını ödeyemez hale geldiğine dikkat çeken CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Hazine ve Maliye Bakanlığının normalleşme döneminde çalışmayan işyerlerinin birikmiş olan vergi ve pirim borçlarının yenden yapılandırılması adına gerekli düzenlemeleri biran önce yapması gerektiğini vurguladı.

 

İşletmeler Kapanırsa İşsizlik Artar, Ekonomi Daha Da Kötüye Gider!

 “İşletmelerin ayakta durması ve devletin vergi gelirlerinin sürekliliği adına vergi ve SGK borçlarının biran önce yapılandırması gerek. İşletmeler kapanırsa işsizlik artar, ekonomi daha da kötüye gider” diyen Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Koronavirüs salgını yüzünden ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde esnaf kepenk indirdi, insanlar işsiz kaldı, işsizlik arttı, üretim durdu, fabrikalar kapandı, ihracat azaldı ama vergiler ve SGK borçları işlemeye ve birikmeye devam etti.

 

E-Hacizler Özel Sektörün Elini Kolunu Bağlamakta

“Çalışmayan işyeri borçlarını nasıl ödesin?” diyen Yılmazkaya, “2-3 aydır iş yapamayan işletmelerin ve şirketlerin kapısına dayanan vergi ve SGK borçları,  yapılan e-hacizlerle özel sektörün elini kolunu bağlamakta, iş yapmasını engellemektedir.

Elektrik, doğalgaz ve su faturalarının yanı sıra devletin talep ettiği vergi ve SGK’lar, pandemi sürecinde kapalı olan ve iş yapamayan işletmelerin önünde büyük bir sorun olarak beklemekte.

Sigorta ve vergi borcu yükünün altında ezilmekte olan esnaf ise vergilerin ve faturaların iptal edilmemesi yüzünden krona salgının yarattığı zorlukları daha da ağır yaşamaktadır.

Bu hassas süreçte, ekonomik olarak zor bir dönemden geçen esnafa, işletmelere ve şirketlere destek yerine sadece borçların ertelenmesi yönündeki adımlar, bugünlerde normalleşme sürecinde esnafın ve işletmelerin borç yükünden kurtulamadığını, suni politikalarla durumun geçiştirildiğini göstermektedir.

Dükkânı kapalı olan esnaftan ve işletmelerden kira stopajı, çevre-temizlik vergisi, eğlence vergisi, tabela-reklam vergisi, SGK primleri alınmaktadır. Telefon, elektrik, su, internet, doğalgaz ve GSM operatörlerine olan mevcut borçları ertelemediği gibi, ödenmediği takdirde açma kapama bedeli alacaklarını abonelerine bildirmektedir.”

 

Özel Sektörün Ekonomik Kaybı Çok Fazla!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a seslene Yılmazkaya, işletmelerin kamuya olan tüm borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çağrıda bulundu.

“E hacizlerle hesaplara konan blokeler, işletmelerin önünde büyük engel. Devlet özel sektörün pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıları göz önünde bulundurmalı, vergi ve SGK borçlarını biran önce yapılandırmalı. Bu pandemi sürecinde işletmeler, esnaf ve şirketler çalışmadığı için vergiyi ödeyecek parayı kazanamadığından dolayı ekonomik toparlanma adına işletmelere verilecek en önemli destek, mevcut vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması olacaktır. İşletmelerimiz maaş, kira, kredi ödemesi, üretim için gerekli hammadde temini gibi hayati öncelikli ödemelerden dolayı vergi ödemelerini ertelemek zorunda kalıyorlar. İşletmelerin, esnaf ve tüccarların kamuya olan borçlarının faizi silinerek, anaparanın 2 yıldan az olmamak kaydıyla taksitlendirmesi yapılmalıdır. Normalleşmeye adım adım başladığımız bu dönemde, işyeri 2-3 ay kapalı kalan özel sektörün ekonomik kaybı çok fazla. Ödenemeyen çek ve senetler, elektrik, su, doğalgaz faturaları ve kira borçları işletmelerin üzerinde büyük bir yük olarak ödenmeye bekliyor. Haziran ayından itibaren biriken vergi ve SGK pirimler ödenmeye başlanacak. Esnafın ve işletmelerin bu borçları ödeyecek gücü kalmadı. Bu nedenle kamuya olan tüm borçlar yeniden yapılandırılmalı. İşletmelerin ayakta durması ve devletin vergi gelirlerini sürekli kılabilmesi adına vergi ve SGK borçlarının biran önce yapılandırması gerek.”