Büyükşehir Taramalarını Ve Eğitimlerini Aralıksız Sürdürüyor

Büyükşehir Taramalarını Ve Eğitimlerini Aralıksız Sürdürüyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kadın sağlığı alanında bölgede ve Türkiye genelinde örnek olmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile tarama, teşhis ve tedavi desteği sunan Büyükşe

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kadın sağlığı alanında bölgede ve Türkiye genelinde örnek olmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile tarama, teşhis ve tedavi desteği sunan Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan başarılı iller sıralamasında 50. sıradan 4. sıraya yükseldi.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM)’e ilişkin yürütülen çalışmaları aktardı. Yenilikçi teknolojik uygulamalardan faydalanarak ihtiyaçların tespiti ve bunların giderilmesi için çalışmalarını hızlandıran Büyükşehir, kansere karşı mücadelede en iyi silah olan tarama ve erken teşhise önem veriyor. Kansere karşı mücadelede en önemli noktalardan biri olan erken tanı için; şehirde yaşayan 40-69 yaş aralığında bulunan kadınlara meme, 30-65 yaş aralığında bulunan kadınlara rahim ağzı ve 50-70 yaş aralığında bulunan vatandaşlara ise kolon kanserlerinde tarama, teşhis ve gerekse de tedavi olanaklarını artırmaya yönelik İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği yapan Büyükşehir, Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulmasını da sağladı.

 

GAZİANTEP KANSER RİSK HARİTASI ÇIKARILDI

 

İl merkezinde yer alan toplam 196 mahallenin tamamında saha çalışması yapan Büyükşehir, Bu kapsamda 97 bin 727 kanser taraması gerçekleştirdi, 68 bin 376 kişiye de kanser türleri ile ilgili eğitim verdi. Şehrin sosyal risk haritasının çıkarılması adına yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından benimsenen inovatif düşünme ve uygulama faaliyetleri doğrultusunda Coğrafi Bilgi Sistemleri’ne aktarılarak adres verisi, sözel veriden konumsal veriye dönüştürüldü.  Büyükşehir tarafından anket ve çalışma sonuçlarının Gaziantep İl Haritası üzerinde noktasal bazda görüntülenebilmesi sağlandı. Bu veriler ışığında tematik haritalar oluşturularak Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinden tek bakışta şehir geneli üzerinde kadın sağlığı ve üreme konusunda tespit edilen sorunların il genelinden mahalle bazına dağılım ve yoğunluklarının görüntülenebilmesi sağlandı.

 

KIRSALDA TARAMALAR YAPILDI, EĞİTİMLER VERİLDİ

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KETEM çalışmalarına ilişkin, “Beyaz Masa birimine yapılan tüm genel başvuruların analizi neticesinde; kentte yapılan ücretsiz kanser tarama faaliyetlerinin mevcut talebi karşılayamaması ve kadınlarımızın mevcut merkezlere ulaşımı konusunda sıkıntı yaşadığı şeklinde başlıklar öne çıktı. Bu kapsamda, yetersiz sayıda bulunan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını artırmak ve olmayan Mobil Mamografi Tarama Aracını temin etmek ve faaliyete geçirmek üzere ilgili kurumlarla iş birliğine gittik. Böylece Şahinbey İlçesi Binevler Mahallesinde 1 nolu KETEM Merkezini hayata geçirdik. Yine Büyükşehir Belediyemiz tarafından Mobil Mamografi Tarama Aracı temin edilerek sağlık tesislerine ulaşımı zor olan mahallelerde ve kırsalda taramalar yapıldı, kanserle mücadelede bilgilendirici eğitimler gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalar halen devam etmektedir ve bu alandaki taramalar göz önüne alındığında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan başarılı iller sıralamasında Gaziantep İlimiz 50. sıradan 4. sıraya yükselerek büyük bir sıçrama gösterdi” ifadelerine yer verdi. (Nevre Duman/ gaziantepdogus)