Bundan Sonra Her Alanda Kuralları Değiştirmemiz Gerekiyor

Bundan Sonra Her Alanda Kuralları Değiştirmemiz Gerekiyor

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.Konukoğlu, SANKO’nun Türkiye’de ilk defa TSE-COVİD-19 belgesi alan firma olduğunu söyledi.

BloombergHT’ye konuşan Konukoğlu, 2020 yılına büyük umutlarla başladıklarını anca pandemi ile sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

 

3. çeyrekle toparlanma sürecine girileceğini eden Konukoğlu, SANKO Holding olarak sene başında yapılan bütçelerin tadilatını yapmadıklarını söyledi.

 

Koronavirüs salgınında SANKO’nun en büyük darbeyi tesktil sektöründe aldığını dile getiren Konukoğlu, şunları kaydetti: “Bizim sektörlerimizin arasında en büyük darbeyi tekstil aldı. Tabii ki tekstilin arkasından inşaat olarak çimento oldu.  Fakat bizim bir diğer sektörümüz ambalajda herhangi bir problem yaşanmadı. Çünkü artık her şey doğru ambalajın içerisinde girmekte yükümlü olduğu için bundan sonraki dönemlerde de bu şekilde gidecektir.

 

TESTİLİN ÖNÜ HER ZAMAN AÇIK

 

Ama tekstilin her zaman önü açıktır. Tekstil bu zamanda sıkıntılar yaşasa da hızlı bir çıkışı mutlaka gösterir. Biz ondan dolayı ümitliyiz. İnşallah 3. çeyrekte çok daha farklı olaylarla karşılaşacağız.

 

TÜRKİYE’DE KURALLARI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

 

Yalnız bizim artık Türkiye olarak kuralları değiştirmemiz gerekiyor. Biz bugüne kadar bütün sektörlerde elimizdeki menülerimizi fiyatlarını değiştirerek işlemler yapıyorduk ve bunu müşterilerimizin önüne koyuyorduk. Her şey fiyat rekabetiyleydi. Bundan sonraki dönemde hem bu menülerin içerikleri değişecek. Hem üretim şekilleri. Sürdürülebilirlik ön plana gelecek.

 

MENÜLER DEĞİŞECEK

 

Ben herkesin menüleri değiştirmesini tavsiye ediyorum. Sürdürülebilirlik bizler için artık vazgeçilmez. İnsan ve doğayı ön planda tutan işleri yapmak zorundayız.”

 

DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ

 

Dijitalleşmenin bundan sonraki hayatımızın değişmez bir parçası olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti: “Şu anda hepimiz internet üzerinden toplantılar yapıyoruz. Bundan sonra bu bizim değişmemiz. Asıl iş hayatımızda bunu uygulamak zorundayız. Yapacağımızın ürünlerin bunlara uygun olması gerekiyor. Üretim haklarımızın tekrardan gözden geçirilerek 4.0 değil, artık 5.0’a doğru gitme konusunda tekrardan gözden geçirme çalışması yapmak zorundayız.

 

SANKO’DAN TÜRKİYE’DE BİR İLK

 

Biz grup olarak ilk başta pandemi ile birlikte işlere baktığımız zaman arkadaşlarımız gerekli önlemleri aldı.  Örneğin Türkiye’de ilk defa TSE-COVİD-19 belgesi alan firmayız. Bu, gerçekten bizim yönetici arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın ve paydaşlarımızla çabası ve ortaklaşa çalışmanın bir ürünü. Hem de onlara değerin bir ürünü.

 

BARKOD DÖNEMİ

 

Önümüzdeki dönem içerisinde artık paylaşmanın, paydaşlarımıza her şeyi açık ve net bir şekilde göstermenin zamanı. Bizim müşterimiz, üretmiş olduğumuz ürünün nereden geldiği, nasıl üretildiğini, hangi koşullarda yapıldığını bilmek hakkı kadar doğal bir şey olamaz.  Doğaya zarar verip vermediğimiz onlara göstermemiz gerekiyor. Onun için bizlerin ürünlerin sonuna koyacağımız barkodta okuttuğunuzda o ürünün tarihçesini görmeniz gerekir.

 

SANKO’DAN YENİ ÜRETİM ALANLARI

 

Biz ağırlıklı olarak ara üretim firması olduğumuz için, bugüne kadar biz ancak kendi müşterilerimize bunu verebiliyorduk. İnşallah bundan sonra tüketiciye ulaşan ürünlerimiz de olacak. O ürünlerimizde de bu konuda hassas olacağız. Bu konuda çalışma yapıyoruz.

 

EN BÜYÜK KAYIP TEKSTİLDE

 

Ciro kayıplarında en çok tekstil sektörünün etkileneceğini kaydeden Konukoğlu, “Holding yüzde 45 civarında tekstil ağırlıklı. Diğer taraflarda da enerji, çimento ve ambalaj şeklinde. Ama tekstil bizde hep aynı üretim ve kapasitede kalıyor.

 

YIL SONU HEDEFİ

 

Bizim ortalama yıllık ihracatımız 500 milyon dolar civarında. Biz bunu korumayı planlıyoruz. Birinci planda. Biraz düşebilir ama 3. Çeyrekten çok umutluyum. Eksi yüzde 10’la yılı kapatacağımızı düşünüyorum. Çalışmalarımız da o yönde” diye konuştu.