Boyun Fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Boyun Fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Defa Life Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. İlhan BÜYÜKBEŞE Boyun Fıtığı ve belirtileri hakkında bilgi verdi.

Defa Life Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. İlhan BÜYÜKBEŞE Boyun Fıtığı ve belirtileri hakkında bilgi verdi.
 
Boyun fıtığı!!!
 
Her yaş grubunda görülse de, genellikle genç-orta yaş grubunda daha sık rastlanır. Uzun süre masa başında çalışmak, uzun sürelerle araç kullanmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, uyku sırasında uygun olmayan yastık kullanmak, omurgayı zorlayıcı hareket ve aktivitelerde bulunmak ve uygun olmayan spor faaliyetleri yapmak boyun fıtığı için diğer risk faktörleridir. Boyun çevresi kasların kuvvetsiz olması da disklere binen yükü arttırarak fıtıklaşmalara zemin hazırlar.
 
 
 
Belirtileri!!!
 
Boyun fıtığının en öne çıkan belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmaz. Bunların büyük bir kısmı kas kökenli ağrılardan kaynaklanır. Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
 
Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir.  Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
El becerilerinde azalma
Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma
Duyu kaybı
Elektriklenme
Kol ve el kaslarında güç kaybı
Reflekslerde zayıflama
Kolda incelme
Çok nadir olarak fıtıklaşmış disk omuriliğe baskı yaparak bacaklarda da sorunlara sebep olabilir. Ayaklarda uyuşma, idrar ve gaita kaçırma çok nadir olarak görülebilir.
Sinir köküne ya da bir omurilik dokusuna bası yapıldığında o bölgede ödem meydana gelebilir. Ödem de basıyı artırdığından rahatsızlık bir kısır döngüye girebilir.