Beyin Dokusunun Bir Kısmı Kafa Kemiğinin Dışında Doğan Bebek Anka ‘da Sağlığına Kavuştu

Beyin Dokusunun Bir Kısmı Kafa Kemiğinin Dışında Doğan Bebek Anka ‘da Sağlığına Kavuştu

Anka Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demir öncülüğünde gerekleşen doğumla dünyaya gelen bebekte Ensefalosel adı verilen 5 bin canlı doğumda bir görülen doğumsal bir hastalık tespit edildi.

 

Anka Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demir öncülüğünde gerekleşen doğumla dünyaya gelen bebekte Ensefalosel adı verilen 5 bin canlı doğumda bir görülen doğumsal bir hastalık tespit edildi. Anne karnında bebeğin kafa kemiklerindeki bir kapanma kusuru nedeniyle beyin dokusunun kese şeklinde kemik defektinden dışarı doğru çıkmasıyla oluşan bu hastalık, genellikle kafatasının oksipital kemik diye adlandırılan enseye yakın bölümünde görülür. Buğlem bebekte ise ensefaloseller içerisinde daha da ender yerleşimli olan burun kökünde “Nazofrontal Tip Sinsipital Ensefalosel“ mevcuttu.

 


Buğlem bebek Anka Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. İsmail Demir liderliğinde gerekli tetkiklerinin yapılmasının ardından ameliyata alındı. Ameliyattan sonra Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı gözetiminde yenidoğan yoğun bakım süreci başlayan Buğlem bebek, yaşam destek tedavisi devam eden 19 günün sonunda sağlıklı bir şekilde taburcu edilerek ailesine kavuştu.
 


Daha önce  Güney Kore - Seul’de Çocuk Beyin Cerrahisi ve Gamma Knife Radyo cerrahisi eğitimi alan; Op. Dr. İsmail Demir; 5 bin canlı doğumda 1  olarak görülen ensefaloseller kafa kemiklerindeki kapanma defekti sonucu beyin dokusunun  bir kısmının kafa kemiğinden dışarı doğru fıtıklaşması sonucu oluşan doğumsal bir hastalıktır. Fıtıklaşan beyin dokusunun üzeri sağlam deri ile kaplı olabileceği gibi açık da olabilir. Hastamızda ensefaloseller içinde yerleşim yeri itibariyle ender olarak görülen burun kökünde kese duvarı sağlam deri ile kaplı nazofrontal tip sinsipital ensefalosel mevcuttu. Hastamızın ameliyatında öncelikle intrakranial yaklaşımla ensefalosel kesesinin beyin dokusu ile bağlantısı kesildi daha sonra burun kökünden ikinci bir yaklaşımla ensefalosel kesesi tamamen çıkarılarak beyin zarı ve kemik defekti onarımı yapıldı. Ameliyat sonrası medikal tedavisi tamamlanan hastayı sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Hastamızın doğum öncesi tanı, takip ve doğumunu gerçekleştiren Anka Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demir'e, yenidoğan takip ve tedavisini yapan Prof. Dr. Ercan Sivaslı ve ekibine, zorlu ameliyat sürecinde Anestezi uzmanımız Dr. Ali Şeker ve ameliyathane ekibimize teşekkür ediyor hastamıza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizle sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Şanlıurfa’da yaşayan Ali Osman ve Sevda Ataş çifti mutluluklarını “Büyük bir şok sonrası yaşadığımız üzüntü, bebeğimizin sağlığına kavuşmasıyla sevince dönüştü” sözleriyle dile getirdi.


Bebeklerini mutlulukla kucaklarına alan Çift, Anka Hastanesi’ne, ameliyatı gerçekleştiren Beyin ve  Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İsmail Demir’e, doğumu gerçekleştiren , Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demir’e ve Yenidoğan yoğun bakım sürecinde takip ve tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Ercan Sivaslı’ya teşekkür etti.
 

Ataş Çiftine tekrar  geçmiş olsun dileklerimizi sunar, çocuklarıyla sağlıklı ve mutlu bir yaşam temenni ederiz.