Başkan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor

Başkan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün beşinci kez telekonferans yöntemiyle toplandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan toplantının ana gündem maddesi corona virüstü. İstanbul’daki Tarabya Huber Köşkü’nde yapılan toplant

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün beşinci kez telekonferans yöntemiyle toplandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan toplantının ana gündem maddesi corona virüstü. İstanbul’daki Tarabya Huber Köşkü’nde yapılan toplantı 3 buçuk saat sürdü. Başkan Erdoğan toplantının ardından açıklamalarda bulunuyor.

 

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında toplandı. Son dört toplantısı telekonferans yöntemiyle gerçekleşen kabine toplantısı, bugün de aynı yöntemle yapıldı. Başkan Erdoğan, toplantıya, çalışmalarını sürdürdüğü İstanbul’daki Tarabya Huber Köşkü’nden katıldı. 3 buçuk saat süren toplantının ardından Erdoğan açıklamalarda bulunuyor.

 

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

 

Aziz milletim, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Kabinemizin 29. toplantısını gerçekleştirdik.

 

İlk orucunu Cuma günü tuttuğumuz Ramazan-ı Şerif’in milletimize, müslümanlığa ve tüm insanlığa hayırlarg etirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

 

Toplam test sayısında 1 milyona gitmemize rağmen yeni hasta ve ölüm sayımız günden güne azalıyor. İyileşen hasta sayımız yeni hasta sayısını geçmesi kırılma noktasıdır. Türkiye ölüm oranı bakımından da Avrupa’daki en iyi ülke durumdadır.

 

Salgını çok rahatlıkla göğüsleyebilen sağlık sistemimiz diğer işlerde aksamaya meydan vermeden işlerini sürdürmüştür.

 

Dünyanın her yerindeki kardeşlerimize sahip çıktık. Yurt dışında yerleşik olmayan eğitim, umre veya kısa süreli seyahat için gitmiş olan 40 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Önce yurtlarda karantinaya aldık, sağlıklarından emin olduktan sonra evlerine yolcu ettik.

 

 

Şimdi de 25 bin vatandaşımızı da ülkemize getiriyoruz. Bu vatandaşlarımızı da karantina sürelerini doldurduktan sonra evlerine göndereceğiz.

 

Yurtdışında olup da ağır hastalık geçiren tedavileri yapılmayan, yapılamayan vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadık. İsveç’te tedavi edilmeyen Emrullah Gülüşken isimli vatandaşımızı kızının çağrısına kulak vererek ülkemize getirdik. Dün sabah ambulans uçağımız hasta vatandaşımızı yurda getirdik. Bu kardeşimizi sağlık bir şekilde inşallah evine göndereceğiz.

 

Avrupa’da ABD’de sigortası olmadığı veya kapasitesi yetmediği için kaderine terk edilmeleri bir gerçektir. Türkiye’de hiçbir hasta hastaneden geri çevrilmemiştir, sahipsiz bırakılmamıştır.

 

Tüm vatandaşlarımıza birinci sınıf hizmet veriyoruz. Yıllarca ülkemizin sağlık sistemini ve altyapısını eleştirenler umarız biraz mahçup olmuşlardır. Maske, tulum, ilaç., dezenfektan, gıda gibi ihtiyaçlardan her alanda ülkemizin altyapısını, üretim kapasitesini test etme imkanı bulduk. Zorlu süreçten alnımızın akıyla çıkmayı başardık.

 

Dünyanın en gelişmiş ülkelerin çaresiz kaldığı yerde biz dostlarımıza destek verecek seviyeye ulaştık. 55 farklı ülkeye salgınla mücadele amaçlı malzeme desteği verdik. Dost ve kardeş toplumlara umut olduk. Gelişmiş ülkelerin dahi Türkiye’den destek istediği dönemde elimizdeki imkanları Balkanlar’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyaya açtık. ABD’ye maske, yüz koruyucu, siperlik, göz koruyucu, N95 maske, tulum, dezenfektandan oluşan malzemeyi yarın gönderiyoruz. Bu malzemelerimizi taşıyan askeri nakliye uçaklarımız yarın ABD’ye hareket ediyor.

 

 

Türkiye bu günleri daha güvenle baktığı motivasyonla geçiriyor. Kriz sonrası yeniden yapılanacak dünyada ülkemizin 2023 hedeflerinin ötesinde bir konuma ulaşabileceğine yürekten inanıyorum.

 

1 MAYIS’TAN İTİBAREN 3 GÜN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI UYGULANACAK

1 mayıs gece 00.00’dan başlayıp 3 Mayıs’a kadar devam edecek sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması bayram sonrasına kadar devam edecek

 

YASAKLARDA ESNEME OLACAK MI?

Her bakanlık coronavirüs ile mücadelede yapılan çalışmalar ve önümüzdeki dönem hazırlıkları kapsamında bilgi verecek. Bu çerçevede “Normalleşmenin aşamaları” ve normalleşme sonrası atılacak adımlar da toplantıda ele alınacak. Özellikle tarım ve turizm sektöründe atılacak adımlar değerlendirilecek. Turizmde yaz aylarına yaklaşılması nedeniyle otellerde alınacak önlemler, uçuşların başlaması gibi tüm detaylar toplantıda değerlendirilecek. Özellikle bayram sonrasında restoran ve kafelerin gerekli önlemlerin alınarak belli şartlarda açılması konuları da toplantıda ele alınacak. 20 yaş altına ve 65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da toplantıda değerlendirilecek. 21 Mart’tan bu yana sokağa çıkmaları yasak olan 65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlar için belli saat aralıklarında sokağa çıkma izin verilmesi talep ediliyor.

 

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?

Toplantıda uzaktan eğitim kararı da tekrar değerlendirilecek. Okulların açılmasının bir süre daha ertelenebileceği beklentisi hakim. Ayrıca okulların açılışının ertelenmesi halinde mezuniyetlerin nasıl olacağı ve sınav takvimi de ele alınacak konular olacak.