Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ahef: Sağlık Çalışanlarının Esnek Çalışma Hakkı Olmadığı İçin Çocukları Zor Durumda

Ahef: Sağlık Çalışanlarının Esnek Çalışma Hakkı Olmadığı İçin Çocukları Zor Durumda

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, sağlık çalışanlarının bu dönemde büyük desteğe ihtiyacı varken Covid-19 pandemisi sorunlarının gün geçtikçe arttığını ancak çözüm üretilmedi?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, sağlık çalışanlarının bu dönemde büyük desteğe ihtiyacı varken Covid-19 pandemisi sorunlarının gün geçtikçe arttığını ancak çözüm üretilmediğini söyledi.

 

Türkiye genelinde aile hekimlerini temsil eden AHEF adına bir açıklama yapan Dr. Özlem Sezen, “Sağlık çalışanlarının da bir ailesi ve çocukları var. 9 aylık dönemde çocuklarından ayrı kaldılar, çoğu zaman aile büyüklerine akrabalarına bırakarak canla başla çalıştılar. Cumhurbaşkanlığının pandeminin ilk aylarında yayınlanan esnek çalışma genelgesinde tüm kamu ve özel hizmet sunan işyerlerinde esnek çalışma uygulanması gerektiği vurgulanırken sağlık bakanlığı bu çalışma değerlendirme şartlarını il sağlık müdürlüğü yetkisine bıraktı. İl müdürlükleri ise son 5 ayda 5 bine yakın sağlık çalışanı covid-19 geçirirken aile hekimliği çalışanlarına esnek çalışma imkânı vermedi” dedi.

 

Aile hekimliği çalışanlarının çocukları son yasak kararları ile okullara kreşlere gidemiyor. Esnek çalışma izni olmayan sağlık çalışanlarının eşi de çalışıyorsa çocukları ile birlikte zor duruma düşüyorlar. Dr. Özlem Sezen bu durumu şu şekilde açıklıyor. “Aile büyüklerine covid-19 bulaştırma korkusu ile çocuklarına nasıl bakacaklarını düşünen sağlık çalışanları bu anlamda gerçekten zor durumda. Okul yok, kreş yok, eş çalışıyor. Sağlık çalışanı aklı ailesindeyken, çocuğundayken işine nasıl konsantre olacak?”

 

AHEF’in aile hekimliği çalışanlarının her sıkıntısında olduğu gibi bu sorununda da yanında olduğunu vurgulayan Dr. Sezen, “bu çocuklar 9 aydır anne babalarından zaten uzaktalar. En temel insan hakkı olan ailesine bakma yükümlüklerini yerine getirebilmeleri için tüm sağlık çalışanları da diğer kamu kuruluşları gibi esnek çalışma modeli ile çalışabilmeli. Aile sağlığı merkezinde bir çalışanın hastalığı kapması durumunda diğer çalışanlara da bulaştırma riski çok yüksek. Bu durumda aile sağlığı merkezlerinin işleyişinde ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde aksama meydana gelecektir” diyerek esnek çalışmanın hem aile bütünlüğü hem de sağlık çalışanının virüs yükü için çok önemli bir etken olduğuna dikkat çekti ve bu konuda Sağlık Bakanlığından sağduyu beklediklerini vurguladı.